Работно време: Понеделник - Петък от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Арт ателие Творилница в Исторически музей Оряхово

Съвсем скоро в Исторически музей град Оряхово ще можете да намерите изделия произведени от Арт ателие Творилница, изработени специално за посетителите на музея, които ще могат да си ги закупят от там!

Десените са вдъхновени от историята на проф. Марин Върбанов. За тези от вас, които не са имали удоволствието да се запознаят с неговият живот и творчество ще кажем мъничко за него, но то е наистина мъничко. Ние ви препоръчваме да отделите време и да научите повече, защото е бил впечатляваща личност, която вдъхновява и до днес!
Той е наричан “магьосникът в текстила” и е един от основателите на Катедра “Текстил” в Художествената академия в Ханджоу – Китай.
Той е първият артист, извел изкуството на текстила от стандартните 2 измерения и превърнал го в 3-измерно изкуство.
Той е бил преподавател в Художествената академия “Н. Павлович”, в Парижката академия по изкуства, в университета в Ню Сеад Вели в Сидней, в Художествената академия в Ханджоу – Китай.
Той поставя началото на цяла школа български текстилци, която възражда основата на килимарството. Събира в едно балкански, родопски и странджански багри и достига съвършена абстрактна форма от привидно примитивния материал.
Той е и първият чужденец – преподавател в Художествената академия в Пекин. Основава академия по текстил в Хайнджоу, която носи неговото име.

Благодарим сърдечно на Надя Захариева и екипът на America for Bulgaria, че направиха възможно това сътрудничество!