Работно време: Понеделник - Петък от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Разположена в реновираната от Община Оряхово зала на Екимджиевата къща с решение на Общински съвет Оряхово. Модерна и въздействаща, тя разказва с езика на съвременните технически средства за живота и творчеството на родения в Оряхово новатор на художествения текстил – професор Марин Върбанов.

Изложбата е реализирана по проект на Исторически музей град Оряхово, финансиран от Фондация „Америка за България“ с голямата подкрепа на Надя Захариева – програмен директор към фондацията. Проектната идея осъществиха с висок професионализъм куратора Иво Милев от Националната галерия в София, Марио Стойнов и Владислав Илиев от Студио „Форматик“. Включени са материали предоставени от Боряна Върбанова, Феникс Върбанов и ХГ „Жорж Папазов“- Ямбол. На всички тях – сърдечно благодарим!

Залата е предоставена и ремонтирана цялостно от Община Оряхово с любезното съдействие на кмета на град Оряхово г-н Росен Добрев и ще работи като постоянна експозиция.

За първи път изложбата отваря врати на 18.08.2023 г. по повод панаирните дни на Оряхово в присъствието на г-н Росен Добрев – кмет на Община Оряхово и г-жа Добрева, г-жа Румяна Декова – председател на ОбС Оряхово, г-н Стелиян Стефанов – общински съветник, г-жа Христина Цонева – секретар на Община Оряхово и много гости.

На 20 септември 2023 се навършиха 91 години от рождението на професор Марин Върбанов, Принцът на Оряхово. На тази дата беше и официалното откриване на интерактивна мултимедийна експозиция, представяща изключително експресивно живота и световно значимото му творчеството. Специален и много скъп гост беше г-жа Боряна Върбанова, дъщеря на професор Марин Върбанов с внучката му, които придадоха допълнителен емоционален заряд на това толкова красиво и зареждащо с енергия събитие.

Осъществяването на този значим проект е благодарение на подкрепата на фондация Америка за България, в лицето на г-жа Нанси Шилер - Президент на фондацията, г-жа Надя Захариева-Програмен директор Бизнес, предприемачество и технологии и г-жа Десислава Тальокова - Изпълнителен директор, които уважиха с присъствието си и бяха специални гости за откриването на експозицията.

Красотата трябва да бъде споделена и съпреживяна, това е нейната основна мисия. Тази експозиция е не само дълбок поклон и израз на благодарност от съгражданите на професор Марин Върбанов, а и място, което изразява по много силно емоционален начин обичта на наследниците му - всички онези, които не спират да опитват да се себеизразяват по нестандартен начин, оставяйки сърце и душа в творбите си.

Магазинът в музея предлага на своите посетители :
  • Албум „Марин Върбанов“, издание на „Борина“- 2023 г. Отпечатан по проект на Исторически музей град Оряхово, финансиран от Министерство на културата и съфинасиран от Фондация „Америка за България“
  • Албум „Марин Върбанов“, издание на „Борина“- 2008 г.
  • Пътеводител на Оряхово
  • Изделия на Арт ателие „Творителница“
Публикации в пресата:

РАБОТНО ВРЕМЕ

на Интерактивна изложба "Марин Върбанов. Принцът от Оряхово" в Екимджиевата къща в град Оряхово

От понеделник до петък:
08:00 – 12:00 и 13:00 – 17:00
Събота и неделя – по заявка

Лице за контакт: Владимир Владимиров: 0879 219 596; Евгения Найденова: 0879 995 146