Работно време: Понеделник - Петък от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Проект „Създаване на мултимедийна изложба за проф. Марин Върбанов“

Мултимедийна изложба представлява 10 минутно вълнуващо   докосване с поток от багри и лични фотографии до необикновения живот и уникален творчески свят на Марин Върбанов.

Проектът е финансиран от  Фондация „Америка за България“. Чрез съдействието и подкрепата на Надя Захариева - програмен директор „Бизнес технологии и предприемачество“ към фондацията, идеята за подобен модерен тип изложба с името „Проф. Марин Върбанов. Принцът от Оряхово“ постига своята успешна реализация. Изложбата е разположена в общинска зала, реновирана от Община Оряхово и предоставена на Историческия музей с решение на Общински съвет.  Залата се намира в сграда, известна като Екимджиевата къща. За първи път изложбата отваря врати  на 18 август 2023 г. за панаира на града. Официално е открита на рождената дата на твореца – 20 септември същата година.

Проектните дейности включват: закупуване на необходимо техническо оборудване - проектори, видеопроцесор,  компютърна конфигурация, тонколони и др.; създаване на видеосъдържание и озвучаване; тон режисура; аудиозапис на текста към изложбата на различни езици – български, английски, френски и китайски език; синхронизиране на аудиозаписа към видеото; експониране на творбата „Чан“ на Марин Върбанов;  брандиране; откриване на магазин и изготвяне на рекламни материали и сувенири. Проектът съфинансира и издаването на албум „Марин Върбанов“ по музеен проект към Министерство на културата.

Куратор на изложбата е Ивайло Милев – автор на цялото съдържание. Техническото изпълнение е дело на Марио Стойнов и Владислав Илиев от Студио „Форматик“. Диктор на българския текст към изложбата – Даниел Цочев.

Голямо съдействие с лични снимки и материали оказват Боряна Върбанова и Феникс Върбанов. Осъществено е сътрудничество и взаимодействие с Националната художествена галерия – София и Художествената галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол,  които притежават творби на Марин Върбанов.

За краткото време от откриването й досега изложбата вече се възприема като ценно културно бижу на Оряхово и получава адмирации от посетителите.

Професор Марин Върбанов е личност, която  предизвиква гордост не само на оряховчани, но и във всяка българска душа отворена за магията на изкуството. Оригиналното му творчеството е безценен дар за България и света и заслужава да го познаваме.