Работно време: Понеделник - Петък от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Проф. Марин Върбанов

Проф. Марин Върбанов

Животът на Марин Върбанов е като приказка, създадена между Изтока и Запада. В творчеството му се преплитат множество традиции, но новаторството остава неизменна част – където и да се създава то, където и публиката да се среща с него – в България, в Китай, в Европа, Америка или Австралия…

Дико Илиев

Дико Илиев

Дико Илиев Диков е български композитор, музикант и диригент. Създава няколко духови оркестъра във Врачанско и Монтанско. Неговите прави хора за духов оркестър са придобили изключителна известност и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хора.

Андрей Чапразов

Андрей Чапразов

Роден в Оряхово на 16 февруари 1920 г. Завършва театрална школа при Народния театър. Учи право, след това завършва Държавна музикална академия и актьорско майсторство. Сформира и ръководи първия войнишки самодеен колектив на художественото слово и театралната самодейност.

Проф. д-р Цеко Торбов

Проф. д-р Цеко Торбов

Роден в град Оряхово на 15 април 1899 г. Завършва право (1923) и философия (1929), защитавайки два доктората в Гьотенгенския университет, Германия. Ученик на немския философ Нелсон. С трудовете си и преводите на Кант проф.Торбов се утвърждава като дълбок тълковател на делото на Кант.

Проф. Димитър Цолов

Проф. Димитър Цолов

Роден в Оряхово на 28 юли 1896 г. Завършва архитектура в Мюнхен, Германия. Редовен професор от 1952 г. Със своя съгражданин архитект Иван Васильов основава архитектурно бюро „Васильов-Цолов“ и двамата заедно реализират едни от най-емблематичните сгради в София.

арх. Иван Васильов

арх. Иван Васильов

Арх. Иван Васильов е роден през 1893 г. в Оряхово. Завършва специалност "Архитектура" във Висшето техническо училище в град Карлсруе, Германия. Заедно с проф. Димитър Цолов основават архитектурно бюро „Васильов-Цолов“ и реализират едни от най-емблематичните сгради в София.