Работно време: Понеделник - Петък от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 ч.

Марин Върбанов

ПРОФ. МАРИН ВЪРБАНОВ – Новатор в художествения текстил

„Марин Върбанов е роден на 20 септември 1932 г. в гр.Оряхово. През 1951 г. е приет в Софийската художествена академия и следва при проф. Пенков. Продължава образованието си в Художествената академия в Пекин – специалност “Декоративен текстил и гобленно изкуство” при проф.Чай Фей. От 1960 г . е преподавател във ВИПИ “Н. Павлович”, София –днес Художествената академия . През 1967 г. е вече доцент по текстил, от 1981 г. получава научното звание професор . Създава специалността “Текстил” в академията, а по-късно гобленна секция в Университета Ню Сауд, Сидни –Австралия.. Работи в съдружие с Пиер Карден. През 1986 г. основава Институт за съвременен текстил в Академията за изящни изкуства в град Ханджоу, Китай, който носи неговото име. Участва в изложби в Париж, Китай, Брюксел, Прага, Москва, Берлин, Варшава, Лозана, Вашингтон и др.

Марин Върбанов е радетел е за използването на естествени материали в изкуството, за съхранение на българския дух и на българската традиция, за съчетаване на древни традиции с нова визия.

Творчеството му следва непрекъснато развитие. От стенния килим и гобленово изкуство, идеите му се насочват към меката пластика, за да достигнат до проектите на големи инсталации. Известни негови творби са гоблените „Златен век“ и „Древна България“, стенния килим „Зазоряване“ (Национална галерия София) текстилните пластики „Колони“, „Сребро“ и др.

В Исторически музей Оряхово се намира творбата „Чан“. Освен в частни колекции, произведенията на Марин Върбанов се съхраняват в много галерии във Франция, Китай, Япония, Сащ. В България, негови творби могат са се видят на редица обществени места, като „1300 години България“ в НДК – София , „Алафранги“ в резиденция Бояна.

„ИЗКУСТВОТО НЕ Е САМО СРЪЧНОСТ, ТАЛАНТ И ВИРТУОЗНО ЗАБАВЛЕНИЕ НА МАЙСТОРА МУ, А ТО Е ПРЕДИ ВСИЧКО ИДЕЯ – МИСЪЛ В ДВИЖЕНИЕ.“

Три пъти – 1964, 1967 и 1974 г. Марин Върбанов получава национална награда за изкуство. Награден е с орден “Кирил и Методий” – ІІ степен през 1972 г. Умира в Пекин през 1989 г.

В галерията на Екимджиевата къща можем да видим едно от най-известните творби на проф. Марин Върбанов – „Хлопатар“ 140 x 190 см, 1979 година.

По повод на 90-годишнина от рождението на Марин Върбанов, е издадена книга с богата информация за майстора и цветни фотографии на негови творби. Книгата можете да намерите в галерията, както и във всички музеи в град Оряхово.

Изложбата е реализирана по проект на Исторически музей град Оряхово, финансиран от Фондация „Америка за България“ с подкрепата на Надя Захариева – програмен директор към фондацията. Проектната идея е осъществена от куратора Иво Милев от Националната галерия в София, Марио Стойнов и Владислав Илиев от Студио „Форматик“. Включени са материали предоставени от дъщерята и сина на Марин Върбанов – Боряна Върбанова и Феникс Върбанов, както и от ХГ „Жорж Папазов“- Ямбол.

Видните личности на Оряхово

Научете и за други видни личности от Оряхово и района